Een terugblik op het Stadsgesprek 'Racisme, Leiden Praat!'
*please scroll down for an English version of the text (pdf)
Op 21 maart vond het stadsgesprek "Racisme, Leiden Praat!" plaats. Bijna 200 leidenaren met verschillende achtergronden kwamen hierop af. Ook vertegenwoordigers van de politie, uit het onderwijs, andere instellingen en verschillende gemeentelijke afdelingen waren aanwezig. Na een introductie door wethouder Abdelhaq Jermoumi gingen de deelnemers in gesprek over racisme in de stad.
Het gesprek werd begeleid door de presentatoren Marisa Monsanto en Yung Lie in het Nederlands en Engels. De deelnemers konden stemmen op de problemen die zij het belangrijkst vinden, als het gaat om racisme in Leiden. In de Nederlandse zaal waren dit: racisme op school of stage, racisme en werk en racisme tussen mensen. En in de Engelse zaal: melden en afhandelen van racisme, etnisch profileren door politie en racisme tussen mensen. In kleine groepjes deelden de aanwezigen ervaringen, visies en ideeën voor oplossingen.
Uit het stadgesprek kwamen inzichten voort over de volgende onderwerpen:
- Racisme op school of tijdens de stageperiode
- Racisme en werk
- Racisme tussen mensen
- Etnisch profileren door politie en andere instituties
- Melden en afhandelen van racisme
- Discriminatie van buitenlandse studenten
Vervolg
De gemeente Leiden, Stichting iDb, Incluzio, SOL en JES Rijnland gebruiken deze input voor het opstellen van een plan van aanpak tegen racisme dat in de eerste helft van 2024 af zal zijn. We nemen deze belangrijke signalen serieus. We gaan daarvoor in gesprek met de relevante organisaties en afdelingen (bijv. de politie en handhaving) die hierin benoemd staan. Bij het schrijven van het plan van aanpak gebruiken we inzichten en feedback van het ‘jongerenpanel tegengaan racisme’, opgericht in 2022, en de volwassenen adviesgroep die nog wordt opgericht. Deelnemers die dat willen, worden op de hoogte gehouden van het vervolg.
Klik op de link hieronder voor de volledige nabeschouwing en contactgegevens:
Wil je ervaren discriminatie (anoniem) melden?
Dat kan via Discriminatie.nl